Hoe lang moet ik trainen?

De technieken van Jiu Jitsu worden in stukken getraind, een soort van lesblokken. Net als zwemdiploma’s bij zwemmen, haal je bij Jiu Jitsu een nieuwe band. Deze band is ook een praktisch onderdeel, omdat deze ook je pak bij elkaar houdt. De vaardigheid en de technieken die een Jiu Jitsuka beheerst is dus af te lezen aan de kleur band die hij of zij draagt (behalve bij de diverse zwarte banden en opvolgende). Hieronder staat uitgelegd hoe het werkt met de Jiu Jitsu banden/gradaties:

De rangorde van de banden is van links naar rechts, van laag naar hoog. Als beginner start je met de witte band (6e Kyu) en werk je dus via geel, oranje, groen, blauw naar bruin. De bruine band is dan verdeeld in drie stappen (bruin I, II en III) om je voor te bereiden op de eerste Dan (zwarte band). Het trainen voor een volgende band duurt een half jaar tot een jaar en is afhankelijk hoe vaak te traint. Als je vaak traint kun je de gele, oranje en groene band halen elk in een half jaar. De Sensei bepaalt of je klaar bent voor een examen. Het examen wordt afgelegd in de Dojo van Jaap Schuitema. Je demonstreert de vaardigheden die je geleerd hebt. De Sensei bepaalt daarna of je de volgende band mag dragen. Deze gekleurde banden heten in het Japans “Kyu graden”.

witteband
geleband
oranjeband
groeneband
blauweband
bruineband

Als je de eerste bruine band hebt gehaald, ga je trainen voor de zwarte band (1e Dan). Dit gaat in stappen (bruin I,II en III) en dit duurt minimaal een jaar. De Sensei bepaalt hierin weer of je klaar bent om examen te doen. Dit examen wordt afgenomen door de District Graden Commissie. Dit is twee maal per jaar mogelijk en vind plaats op vaste plekken in Nederland. Alle banden na de bruine band (bruin III) heten “Dan graden”
Zoals je hieronder kunt zien zijn alle Dan-gradaties t/m de 5e Dan een zwarte band. Om deze gradaties enigszins van elkaar te onderscheiden wordt er per Dan een streepje toegevoegd aan het eind van de band. Hoe hoger de Dan graad die je wil behalen, hoe langer je voorbereidingstijd.

dan-sandan-3strepen
1e dan
2e dan
3e dan
4e dan
5e dan

Vanaf de 5e Dan is het mogelijk om met een examen de zesde Dan te halen. Maar ook als je bijzondere diensten hebt verricht voor het Jiu Jitsu kun je in aanmerking komen voor een 6 de Dan. Vanaf de 6 de Dan is het alleen mogelijk op grond van bijzonder verdiensten voor het Jiu Jitu een hogere Dan-graad te verkrijgen.

6e dan
7e dan
8e dan
9e dan
10e dan
11e dan
12e dan
Een witte band is het hoogst haalbare en wordt slechts bij zeer grote uitzondering verleend, zo was de grondlegger van het Judo, Jigoro Kano in het bezit van de witte band, een symbool van continue leerproces van de Budoka, waarin hij aan het eind van zijn lange leerweg als het ware weer terug keert naar de witte band waarmee hij begonnen is.