Sportschool Jaap Schuitema

Jaap Schuitema

Uiteraard is Jaap Schuitema de hoofdtrainer van “Sportschool Jaap Schuitema”. Jaap is begonnen met Jiu Jitsu bij Sportschool Bor, onder leiding van Sensei Paul van der Bor. Al snel kwam daar Judo en Karate bij. Naast genoemde vechtsporten heeft Jaap Schuitema ook Aikido en de meer traditionelere vechtkunsten Iaido (zwaard trekken en toeslaan) en Jodo (vechttechnieken met de stok) beoefend. Buiten training in de eigen sportschool trainde hij regelmatig in het buitenland, onder leiding van verschillende hoog gegradueerde leraren, waaronder Peter Nehls, 9 de Dan Jiu Jitsu, die voor hem een voorbeeld was.

Graduaties en bevoegdheden

In 1987 behaalde Jaap Schuitema, als eerste in Nederland, de 5e Dan jiu-jitsu. Maar daar bleef het niet bij. Jaap is in juni 2012 gepromoveerd tot 8e Dan jiu-jitsu. Hiermee is hij één van de hoogst gegradueerde Jiu-Jitsuka’s van Nederland! Daarnaast behaalde hij in verschillende andere vechtsporten graduaties.

Jaap is zowel rijks erkend Jiu-Jitsu leraar als Judo leraar. Hij is tevens weerbaarheidstrainer met o.a. een WIBO-bevoegdheid (WIBO staat voor Weerbaarheid In het BasisOnderwijs) om dit ook in het basisonderwijs te mogen onderwijzen.

Activiteiten

Binnen de eigen sportschool heeft Jaap zich geheel toegelegd op het Jiu Jitsu. Verder is Jaap landelijk erg actief voor de Judobond Nederland (JBN), maar ook Noord-Nederland heeft zijn aandacht. Hier is hij o.a. voorzitter van de district gradencommissie.

Voor de JBN heeft hij het Jiu Jitsu mede vorm gegeven, heeft lerarenopleidingen ontwikkeld en is docent aan de lerarenopleiding. Om het Jiu-Jitsu te promoten en kwalitatief op een hoog niveau te brengen geeft hij zeer regelmatig Jiu-Jitsu trainingen buiten de sportschool..