Sportschool Jaap Schuitema

Jaap Schuitema

Uiteraard is Jaap Schuitema de hoofdtrainer van “Sportschool Jaap Schuitema”. Jaap is begonnen met Jiu Jitsu bij Sportschool van der Bor, onder leiding van Sensei Paul van der Bor in Groningen. Al snel kwam daar Judo en Karate bij. Naast genoemde vechtsporten heeft Jaap Schuitema ook Aikido en de meer traditionelere vechtkunsten Iaido (zwaard trekken en toeslaan) en Jodo (vechttechnieken met de stok) beoefend. Buiten training in de eigen sportschool trainde hij regelmatig in het buitenland, onder leiding van verschillende hoog gegradueerde leraren, waaronder Peter Nehls, 9 de Dan Jiu Jitsu, die voor hem een voorbeeld was.

Graduaties en bevoegdheden

In 1987 behaalde Jaap Schuitema, als eerste in Nederland, de 5e Dan jiu-jitsu. Maar daar bleef het niet bij. Jaap is in juni 2012 gepromoveerd tot 8e Dan jiu-jitsu. Hiermee is hij één van de hoogst gegradueerde Jiu-Jitsuka’s van Nederland! Daarnaast behaalde hij in verschillende andere vechtsporten graduaties.

Activiteiten

Na jaren lesgeven in de sportschool van Paul van de Boris Jaap voor hem zelf begonnen in 1987. Binnen de eigen sportschool heeft Jaap zich geheel toegelegd op het Jiu Jitsu. Verder is Jaap landelijk erg actief voor de Judobond Nederland (JBN), maar ook Noord-Nederland heeft zijn aandacht. Hier is hij o.a. voorzitter van de district gradencommissie.

Jaap is zowel rijks erkend Jiu-Jitsu leraar als Judo leraar. Hij is tevens weerbaarheidstrainer met o.a. een WIBO-bevoegdheid (WIBO staat voor Weerbaarheid In het BasisOnderwijs) om dit ook in het basisonderwijs te mogen onderwijzen.

Voor de Judo Bond Nederland, de vechtsportbond waaronder het Jiu Jitsu valt, heeft hij het Jiu Jitsu mede vorm gegeven, heeft lerarenopleidingen ontwikkeld en was meer dan 30 jaar docent aan de lerarenopleiding. Om het Jiu-Jitsu te promoten en kwalitatief op een hoog niveau te brengen geeft hij zeer regelmatig Jiu-Jitsu trainingen buiten de sportschool.

Visie op vechtsport

Bij sportschool Jaap Schuitema staat plezier beleven in vechtsport voorop. De sporters trainen met elkaar en hebben daarbij respect voor elkaars welzijn en gezondheid. Voorop staat dat sporters zich bij een training veilig voelen. De training richt zich op een breed scala aan technieken, waarbij zowel vastgepakt als stoten en geschopt wordt. Ook het gevecht op de grond krijgt de nodige aandacht. Het Jiu Jitsu bij sportschool Jaap Schuitema is gebaseerd op de aan aantal Japanse vechtsporten: het Judo, het Karate en het Aikido. De belangrijkste principes van deze sporten komen tot uitdrukking in het logo wat terug te vinden is in de Dojo, namelijk de Oosterse tempel met drie zuilen. Voor het onderdeel zelfverdediging wordt gebruik gemaakt van vaardigheden die zo effectief mogelijk zijn, waarop ook de mentale kant van zelfverdediging de nodige aandacht krijgt. Het zelfverdedigingsprogramma maakt deel uit van het Jiu Jitsu.